Sednaya'nın Karanlık Odaları Aydınlanıyor
Suriye'nin karanlık hapishanesi Sednaya'da incelemeler yapan Hak İnsani Yardım Derneği, bölgede yardım seferberliği başlattı.
Suriye'nin başkenti Şam'ın 30 kilometre kuzeyinde yer alan ve yıllarca "insan mezbahası" olarak anılan Sednaya Hapishanesi'nde yaşanan dramlar, özgürlüğe kavuşan mahkumların hikayeleriyle gün yüzüne çıkıyor.
Hak İnsani Yardım Derneği yetkilileri, Sednaya Hapishanesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Hapishane içinde yapılan gözlemlerde, mahkumların tutulduğu hücreler ve yaşam koşulları yerinde incelendi. Dernek yetkilileri, mahkumlarla birebir görüşmeler gerçekleştirerek yaşanan dramı bizzat dinledi.
Hapishanede gördüğü işkenceler nedeniyle ağır travmalar yaşayan 51 yaşındaki Ahmad, zindandan çıkarıldıktan sonra yaşadığı mutluluğu gözyaşları içinde anlatıyor. Sednaya'nın karanlık koridorlarında geçen yılların ardından, Ahmad için hayat yeniden başlıyor.
Hapishaneye gönderilen çocukları hakkında yıllarca haber alamayan 58 yaşındaki Kasım'ın hikayesi ise Sednaya'nın görünmeyen yüzünü ortaya koyuyor. Kasım, evinin duvarlarını çocuklarının fotoğraflarıyla donatmış, her gün onların dönüşünü bekliyor.
Belki de en çarpıcı hikaye, hapishanede doğan 6 yaşındaki Yusuf'a ait. Ömründe ilk kez gökyüzünü gören küçük Yusuf, özgürlüğün ne demek olduğunu henüz yeni öğreniyor.
Hak İnsani Yardım Derneği, bölgede yürüttüğü insani yardım çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Dernek, Halep'te kurduğu 10 bin kişi kapasiteli mobil fırınla ihtiyaç sahiplerine ekmek ulaştırırken, Sednaya ve çevresindeki ailelere gıda yardımı ve çocuklara oyuncak dağıtımı gerçekleştiriyor.
1987'de faaliyete geçen ve iki ana bölümden oluşan Sednaya Hapishanesi'nde, geçmiş yıllarda 10.000 ila 20.000 mahkumun tutulduğu tahmin ediliyor. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, 2011-2018 yılları arasında 30.000'den fazla tutuklu hapishanede hayatını kaybetti. Uzmanlar ölü sayısının resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu dile getiriyor.