• Kamu Yararına Çalışan Uluslararası İnsani Yardım Derneği
  • 0 (212) 212 51 51
  • info@hakinsaniyardim.org.tr
  • Anasayfa'ya Git
  • (212) 212-51-51
  • info@hakinsaniyardim.com.tr
Haber, Detay

Sel Felaketi Yaşayan Moro İçin Harekete Geçtik

Moro’da yaşanan sel felaketi sonrası mağdur ailelere gıda paketi ulaştırdık.

Hak İnsani Yardım Derneği olarak dünyanın pek çok mazlum ülkesinde zor şartlar altında mücadele veren insanlar için acil yardım çalışmalarına devam ediyoruz.

Filipinler’de yaşanan sel felaketinin hemen ardından ailelerin yaşam koşullarını iyileştirmek için harekete geçtik. İlk olarak selden etkilenen bölgelerde doğal afetin sonuçlarını, mağdur ailelerin toplandığı yerleri ve buradaki ihtiyaçları tespit eden yardım ekiplerimiz, daha sonra Morolu Müslümanların yoğunlukta olduğu Cotabato şehrine intikal etti.

Ulaşımı sağlamak için kullanılan köprünün yıkılması nedeniyle ekiplerimiz teknelerle ilerledi. Burada ailelerle ilgilenen ve dertlerini dinleyip çözümler üreten ekiplerimiz 500’den fazla ailenin ihtiyacını karşılamak için kumanyalar dağıttı.

Hazırlanan paketlerin içerisinde; temiz su, pirinç, makarna, balık, deterjan, banyo sabunu, diş macunu, diş fırçası, kova, kilim gibi ürünler bulunuyor.

Hak İnsani Yardım Derneği Yurtdışı Proje Sorumlumuz Abdullah Sözbir yaptığı açıklamada: “Selden en çok etkilenen Cotabato’da birçok hane yıkılmış, kullanılamaz durumda. Birçok aile belki de akrabalarını kaybetti, toprağın altında halen ölü bedenlerin olduğu düşünülüyor.” ifadelerini kullandı.

Cotabato’nun farklı bölgelerinde mağdur ailelere ulaşarak yüzlerinin gülmesine vesile olduklarını belirten Sözbir, “Bağışçılarımızın yardımlarını sel mağdurlarına ulaştırmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yakın tarihinin en kötü doğal afetini yaşayan bölgede ihtiyaç sahibi ailelere yönelik gıda yardımı çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde binlerce aileye gıda kolisi ve çadır dağıtımında bulunmayı hedefliyoruz.


Siz De Destek Olabilirsiniz

Moro’daki yardım çalışmalarına destek olmak için bu iyilik hareketine siz de katılabilir, yurt içinde veya binlerce kilometre uzaktaki ümmet coğrafyasında kardeşinizin yüzünün gülmesine vesile olabilirsiniz. Bağışlar, internet sitemiz üzerinden online olarak, ilgili hesap numaralarına EFT-havale yoluyla ya da 0212 212 51 51 numaralı telefondan detaylı bilgi alınarak yapılabilir.


Selde Neler Yaşanmıştı?

Filipinler’de 27 Ekim’de başlayan ve bir gecede şiddetli yağışa dönen doğal afet, Maguindanao özerk bölgesini etkisi altına aldı. Şiddetli yağmurun, sel ve heyelana neden olduğu bölgede Morolu Müslümanların yoğunlukta yaşadığı Cotabato şehri sular altında kaldı. 300 bin kişinin yaşamını sürdürdüğü Cotabato bölgesindeki 37 köyün 36’sı tamamen yıkılmanın eşiğinde. On binlerce ev, iş yeri ve tarım arazisi zarar gördü.

Bölgedeki kaynakların aktardığı bilgiye göre; ölü sayısı 100’ün üzerinde. Ayrıca kullanılamaz hale gelen evlerin sayısı da artıyor. Sel sonrası bölgede 15 binin üzerinde aile, toplamda 65 binden fazla Morolu etkilendi.

Yerli halk, yanlarına alabildikleri eşyaları ile çevre köylere göç etti. Çevre köylerde yaşamaya çalışan insanlar, gıda ve hijyen ürünlerine ulaşmada büyük zorluk yaşıyor. Selden daha az etkilenen bölgelerde insanlar baraka ve çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Çok sayıda insanın balçıkların altında bulunamadığı belirtilmesi nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Sel felaketinin etkisini yitirdiği bölgede yağmur sularının yükselmesi ve yeni bir krize neden olabileceği tahmin ediliyor.